Calamiteitenonderzoek
“Wij helpen onderzoeken, analyseren, leren en verbeteren!”
CKMZ kan snel en professioneel ondersteuning bieden bij het onderzoeken van een calamiteit of incident. Soms op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), soms op eigen initiatief van een organisatie. Zo’n onderzoek is vooral belangrijk omdat van de uitkomsten geleerd kan worden. Leren en verbeteren, waardoor mogelijke herhaling van eenzelfde incident voorkomen kan worden.
Onze visie op incidentenonderzoek
Na een incident of een calamiteit is het belangrijk om weg te blijven van de schuldvraag: wie heeft er iets fout gedaan? Zorg, welzijn en onderwijs is mensenwerk en in de uitvoering ontstaan soms risicovolle situaties of gebeuren er ongelukken. Zonder opzet en ondanks liefdevolle en gemotiveerde inzet. Bij het begeleiden van een calamiteitenonderzoek leggen wij de nadruk op leren en verbeteren: Wat is er precies gebeurd? Wat leren we hiervan? Wat spreken we af en passen we aan, zodat herhaling kan worden voorkomen?
Daarnaast hebben we aandacht voor de impact die een calamiteit of incident heeft op het team. Door middel van bijvoorbeeld een begeleid groepsgesprek bieden we het team de gelegenheid om met elkaar stil te staan bij de gebeurtenis en om ervaringen te delen. Ook vinden wij het belangrijk om de uitkomsten van het onderzoek breed binnen de organisatie te delen, om erkenning en draagvlak voor verbetering te creëren. Kennis delen = namelijk kennis maken!
Eisen ten aanzien van een calamiteitenonderzoek
Met CKMZ hoef je je geen zorgen te maken over de eisen die de inspectie of jijzelf als organisatie stelt aan een calamiteitenonderzoek. Bij het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek maken wij gebruik van erkende onderzoeksmethodieken, waaronder de PRISMA, SIRE en Visgraatmethode. We kijken samen naar welke methode het beste past bij de gebeurtenis of jullie als organisatie.
Vormen van ondersteuning
Onze onderzoekers staan graag voor je klaar na een incident of calamiteit. We kunnen je goed adviseren over te nemen vervolgstappen. Ben je bijvoorbeeld verplicht melding bij de IGJ te maken en een onderzoek uit te voeren?
Daarnaast denken we graag mee over hoe je een dergelijk onderzoek vormgeeft. Heb je een (onafhankelijk) voorzitter of lid van een onderzoekscommissie nodig? Of wil je dat we handvatten meegeven waarna je het onderzoek zelf uitvoert? Ook kunnen je helemaal ontzorgen door het hele onderzoek uit te voeren.
Neem je contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, voor nu of voor de toekomst?