Nieuwe Wet Seksuele Misdrijven

De afgelopen jaren is de maatschappelijke opvatting, over welk seksueel gedrag grensoverschrijdend en strafbaar is, veranderd. De sociale norm is dat het onacceptabel is wanneer seksueel contact niet berust op vrijwilligheid en gelijkwaardigheid, óók als er geen dwang aan te pas komt. Daarbij moeten we ook steeds meer rekening houden met de ontwikkeling van allerlei online platforms. Denk aan nieuwe online vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waarvan in het bijzonder kinderen het risico lopen om slachtoffer te worden. Inmiddels is de wetgeving aangepast op deze maatschappelijke ontwikkelingen en sinds 1 juli 2024 geldt de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven. Met deze wet zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, thuis, op straat, op het werk of online, zijn nu strafbaar en de straffen zijn verhoogd.  

De hoofdpunten uit de wet:

  • Seks moet altijd vrijwillig en gelijkwaardig zijn. Er is geen bewijs meer nodig dat iemand is gedwongen tot seks. 
  • Het is verboden om in het openbaar mensen seksueel te intimideren. Dit geldt zowel online als offline. 
  • Het seksueel benaderen van kinderen, op wat voor manier dan ook, is strafbaar. 
  • Naar aanleiding van de invoering van deze wet zijn ook de beleidsregels voor de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangepast. Het is een belangrijke wet die mogelijk actualisering van organisatiebeleid en gedragscodes vraagt. Voor werkgevers is het belangrijk om te weten wanneer interne maatregelen te nemen en wanneer aangifte bij politie te doen. En vooral: hoe stimuleren we in ons bedrijf een veilige werk-, zorg– of onderwijscultuur?  

In dit filmpje wordt de wet kort uitgelegd: Wet Seksuele Misdrijven. Meer informatie is te vinden op www.metelkaartrekkenwedegrens.nl 

Ondersteuning of advies nodig over hoe je binnen jouw organisatie kunt werken aan goede kwaliteit van dienstverlening in een veilige bedrijfscultuur? De adviseurs van CKMZ kunnen onder andere adviseren over hoe beleid vorm te geven op het gebied van gedragscodes en een veilige werk-, woon- of schoolomgeving, waarin welzijn van medewerkers bijdraagt aan goede zorg of onderwijs. 

Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dat kan door ons te mailen (info@ckmz.nl) of te bellen (078 681 26 80) 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief